Schoolplaat

(klassikaal)

De diverse digitale schoolplaten van het Haags Historisch Museum zijn zeer geschikt voor het gebruik in de klas. Daarbij kunt u de volgende stappen doorlopen:

- ter introductie op het thema/ de schoolplaat die u gaat behandelen, leest u het luisterverhaal voor dat onder de knop Luister te vinden is. Bij sommige thema’s is ook een korte film beschikbaar (onder de knop Kijk), of een audio-fragment onder de knop Luister, die kunt u ook gezamenlijk bekijken en/ of beluisteren.

- Vervolgens bespreekt u de schoolplaat en de verschillende ‘hoofdpersonen’ daarop. Met een klik op de figuren of gebouwen krijgt u extra achtergrondinformatie, beeldmateriaal, doorverwijzingen naar objecten in de collectie van het museum, enzovoort.

- Daarna kunt u één van de (interactieve) lesonderdelen inzetten: de (klassikale) quiz of het (zelfstandige) webspeurvel. Ter afsluiting bespreekt u de antwoorden klassikaal.

Een andere uitgebreide lessuggestie specifiek voor de schoolplaat over de17de eeuw en de gebroeders De Witt kunt u hier downloaden.

Bij deze lesbeschrijving hoort ook een ‘registratieformulier’. Download hier de eenvoudige variant (groep 5/6) of de moeilijkere variant (vanaf groep 7). Ook het document ‘Wat is een museum eigenlijk’ komt bij de les van pas. Download hier het document ‘Wat is een museum eigenlijk’.